Elektrische fiets kopen

Wanneer je een fiets gaat kopen komen er veel vragen op je af. Welke framemaat heb ik bijvoorbeeld nodig? Welk type rem wil ik? Welk zadel is voor mij het meest geschikt? Dit zijn algemene vragen die gelden voor zowel e-bikes als gewone fietsen.

Het kopen van een e-bike of elektrische fiets is echter een stuk ingewikkelder dan het kopen van een gewone  fiets. Koop je een verkeerde, dan heb je er minder lang plezier van, kom je voor extra kosten te staan en kun je er geen optimaal gebruik van maken. Daarom is het goed om je voor aankoop goed voor te bereiden, of na een gesprek in onze winkel, nog eens even rustig alles na te lezen. Wij hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet waarvan wij vinden dat zij belangrijk zijn en waarover u goed moet nadenken voordat u tot koop van een e-bike overgaat.

Bepaal je budget en wensen

De prijs van een elektrische fiets start rond de € 1.300 en kan oplopen tot ruim € 6.000. Maar hierbij geldt dat een goede e-bike niet de duurste hoeft te zijn. Je keuze voor onderdelen en eigenschappen bepaalt de prijs van de fiets. Beschik je over een (beperkt) budget? Bepaal dan welke eigenschappen van de elektrische fiets voor jou het belangrijkst zijn en start daarmee de zoektocht naar je ideale fiets. Wij helpen je graag met het maken van een goede keuze en nodigen je uit om onze zaak te bezoeken!

Normale e-bike

Elektrische stadsfietsen, elektrische mountainbikes en elektrische trekkingfietsen zijn 'normale' e-bikes. Dit zijn fietsen met trapondersteuning die ervoor zorgen dat trappen net iets lichter en makkelijker gaat. Feitelijk is een fiets met trapondersteuning niets anders dan een fiets met een motor erin die niet op eigen kracht kan wegrijden of in beweging blijft. Anders gezegd: de trapondersteuning helpt alleen wanneer de trappers daadwerkelijk bewegen. Op deze trapondersteuning zit een begrenzer, zodat je niet harder kan dan 25 km/u. Met deze e-bikes kun je gewoon op het (recreatieve) fietspad fietsen,  hoef je geen kentekenplaat en ben je ook niet verplicht een helm te dragen (hoewel wij dit wel adviseren).  

Speed pedelec

Speed pedelecs zijn fietsen met trapondersteuning waarbij je met flink bijtrappen een snelheid kan halen tot 45 km/u. De speed pedelec kan ook een heel milieuvriendelijke manier zijn om grotere afstanden van woon- werkverkeer te overbruggen. Gunstige bijtellingsregelingen en belastingvoordelen kunnen het vaak nog aantrekkelijker maken om uw auto in de garage te laten staan en te kiezen voor een speed pedelec. 
Het is echter ook goed te weten dat een speed pedelec wettelijk gelijk gesteld is aan een bromfiets. Dit betekent dat je bij een speed pedelec een gele kentekenplaat moet voeren, u verplicht een goedgekeurde helm moet dragen, u verkeersregels voor een bromfiets moet volgen en niet op het fietspad mag rijden!.